BAKGRUNDEN TILL GÅRDSKAPITAL

Klimatsmart produktion, världsledande djuromsorg, lägst antibiotikaanvändning i EU... Argumenten för att öka svensk livsmedelsproduktion är många. Med detta i åtanke är det inte rimligt att Sverige importerar 50% av livsmedelsbehovet medan Brasilien är en stor nettoexportör. Vidare belyser Corona-krisen rent säkerhetsmässigt behovet av ökad nationell självförsörjningsgrad. 

För att vända utvecklingen och göra verklighet av regeringens nationella livsmedelsstrategi krävs omfattande investeringar. Samtidigt är det svårt för kapitalet att nå ut i myllan där det kan sättas i arbete för att öka produktiviteten hos matproducenter.


Vår lösning 

Gårdskapitals mål är att bidra till en starkare svensk livsmedelsproduktion. Detta åstadkommer vi genom att koppla ihop långsiktiga investerare med kreditvärdiga lantbrukare som söker kapital till investeringar. Detta skapar en win-win-win för långivare, lantbrukare och samhälle.

Långivare får tillgång till en stabil och hållbar avkastning från ett grönt tilgångsslag och fler Lantbruksföretag kan hitta finansiering för att realisera sina investeringsplaner och bli ännu mer framgångsrika med sina verksamheter.

Samhället blir mer hållbart tack vare ökad andel svenskproducerad mat, och rikare genom ökad tillväxt på landsbygden.

Långsiktigt bidrar ökad självförsörjningsgrad till en säker livsmedelsförsörjning och ökad transparens och  mellan stad och landsbygd.


Problemet och möjligheten 

Behovet av finansiering i svenskt lantbruk är stort. Det krävs betydande kapitaltillskott för att finansiera fastighetsöverlåtelser, underinvesteringar i befintliga lantbruksföretag samt nya investeringar för tillväxt. De senaste årens extremväder visar också på behovet av investeringar för anpassning till ett klimat med mer frekvent extremväder som torka och skyfall.

För att möta regeringens livsmedelsstrategi och nå en 80-procentig självförsörjningsgrad till år 2030 krävs det att investeringstakten i lantbruket ökar väsentligt. Svenska lantbrukare har den kompetens och drivkraft som krävs för att öka vår inhemska livsmedelsproduktion. För att ha förutsättningar att göra  verklighet av investeringsprojekten behövs det dock god tillgång till finansiering.

Samtidigt finns en växande efterfrågan på miljömässigt och etiskt hållbara investeringar från en bred grupp av investerare. Trots att lantbruk är en av de mest hållbara branscherna och trots det stora kapitalbehovet, så har privat kapital hittills haft svårt att nå till lantbruken. Privata investerare kan nu genom Gårdskapitals fond få tillgång till ett tillgångsslag som tidigare varit förbehållet endast banker. Utöver en marknadsmässig avkastning från ett grönt och stabilt tillgångsslag bidrar även investerare till social hållbarhet och ökad ekonomisk tillväxt på landsbygden.

"Istället för att importera bör Sverige snarare satsa på att exportera våra svenskproducerade livsmedel, som ett mer klimatsmart alternativ på den globala marknaden" (Kungl. Ingenjörsakademin, december 2019)

"Kolinlagring i mark en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna som finns för att minska koldioxidhalten i atmosfären" (FN:s klimatpanel IPCC, augusti 2019)

"Det är inte bara en möjlighet utan rentav en skyldighet för oss i Norden att öka vår produktion, inte minst som vi har en ökande världsbefolkning" (Marie Gidlund, VD Sweden FoodArena, februari 2020)

"Jord- och skogsbrukssektorn kan med glädje se på omställningen i samhället eftersom den är en förutsättning för alla andra. Sektorn sitter på jorden och råvarorna som behövs för framtiden oavsett om det gäller mat, energi eller material" (Lantbrukskonjunkturen, mars 2020)

VILKA ÄR VI SOM LIGGER BAKOM?

Vi som driver Gårdskapital har bakgrund från Handelshögskolan i Stockholm samt Sveriges Lantbruksuniversitet. Tidigare har vi jobbat för arbetsgivare såsom Kuehne + Nagel International AG, Lendify Technologies, S&P Global Ratings, Northmill Bank och AMF Fonder. Vår kreditkommitté har gedigen erfarenhet från såväl bank som lantbruk. Vidare besitter vår styrelse och rådgivare senior kompetens inom finans, bank och juridik. Gemensamt är att vi alla har ett starkt engagemang för svenskt lantbruk och en livskraftig svensk livsmedelskedja.

David Elvingsson

Grundare

Matthias Karthäuser 

Grundare

Ebba Sundström 

Medgrundare

Anuj Agrawal

Medgrundare

Gunnar Eliasson

Styrelseordförande

Micael Sundström

Senior marknadskompetens

Ulf Gustafsson

Ordförande Kreditkommitté

Håkan Bennetoft

Ledamot Kreditkommitté

Staffan Svensson

Ledamot Kreditkommitté

Göran Abrahamsson

Senior kreditkompetens

Jon Orvendal

Rådgivare växtodling

Thomas Lindqvist

Legal rådgivare


Gårdskapital finansierar gårds-kapital

Kapital innebär både pengar och tillgångar, i form av de materiella anläggningstillgångar som behövs för att driva ett lantbruk. Gårdskapital tillför finansiellt kapital som sedan investeras i realt kapital i form av fastigheter, produktionsinvesteringar, klimatinvesteringar och rörelsekapital. Gårdskapital är specialiserat inom kapitalstrukturer för svenska gårdars kapitalinvesteringar. I takt med att investeringarna bär frukt växer gårdens kapital och det ursprungliga lånet från Gårdskapital återbetalas.


Historien bakom Gårdskapital

Bakgrunden till idén

Under de senaste åren har vi sett olika tekniska innovationer för finansiering (fintech) växa fram. Vi har också sett den växande trenden för hållbart och grönt sparande. Dock har vi upplevt att det allmänna intresset för de verkligt gröna näringarna lyst med sin frånvaro, såväl ur hållbarhetssynpunkt som finansieringssynpunkt. Vi ser det ökande avståndet mellan konsument och producent, mellan stad och land, som problematiskt. Å ena sidan har vi i Sverige ett grönt näringsliv med stort behov av pengar. Å andra sidan finns det en allt starkare opinion för närproducerade livsmedel. Dessutom har vi en nationell livsmedelsstrategi som måste få rätt förutsättningar för att verkställas.

Med allt detta i åtanke slog vi våra kloka huvuden ihop och utvecklade idén Gårdskapital. Hos Gårdskapital möts investerare och lantbrukare - långivare och låntagare. Tillsammans får vi svensk livsmedelsproduktion att utvecklas samtidigt som klyftan mellan stad och land minskar och civilförsvaret stärks.

Från idé till utförande

På vägen från idé till utförande har vi mött producenter, intresseorganisationer, innovationsnoder, matkluster, rådgivare m.fl. som alla har bidragit till utformningen av den slutgiltiga produkten. På vägen inträffade också den svåra torkan sommaren 2018 samt Corona-ubtrottet våren 2020 vilket ytterligare har belyst kapitalbehovet samt bidragit till att stärka opinionen för svenska livsmedel. Från hösten 2017 då vi satt hemma på kammaren och snickrade på idén och fram tills idag har ett antal nyckelpersoner anslutit till projektet. Idag är Gårdskapital del i handelshögskolans inkubatorprogram SSE Business Lab och är i start-skedet av lanseringen av de första lånen till ultvalda lantbruksföretag.

GÅRDSKAPITAL LANTBRUKSFINANSIERING AB
Gårdskapital är en internt förvaltad alternativ investeringsfond enligt 2:3 LAIF
Skapad med Webnode Cookies
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång